Ești în căutarea succesului, însă pentru a-l atinge este nevoie să înveți limba germană? Îți demontăm în acest articol cele mai comune mituri despre limba germană!
Mitul nr. 1: Limba germană este dificil de învățat.
L-am auzit de suficient de multe ori încât să ne dorim să dezmințim tare și răspicat acest mit. Orice limbă străină, independentă de cea maternă, va fi dificil de învățat. Comparativ cu alte limbi, limba germană poate fi ușor de deprins. Are doar patru cazuri ale substantivului, comparativ cu cele șase ale limbii ruse sau cu cele cincisprezece cazuri ale finlandezilor.
În anul 1996, germana a fost standardizată. Standardizarea se realizează pentru a simplifica regulile unei limbi, iar acest lucru ajută și la crearea unei ortografii mai uniforme și previzibile. Așadar, după ce ai învățat regulile standard de pronunție, vei putea rosti orice cuvânt corect. Același lucru este valabil și pentru scris: odată ce ai auzit limba vorbită, vei fi capabil să o redactezi. Chineza, araba, maghiara și finlandeza sunt considerate limbi mult mai greu de învățat decât limba germană, în special pentru nativii de limbă romanică.
Mitul nr. 2: Limba germană nu este intuitivă.
Standardizarea ajută ca limba să fie intuitivă și, prin urmare, mai ușor de învățat. Având anumite reguli și structuri în vigoare, limba germană devine mult mai ușor de asimilat. Să luăm drept exemplu cuvintele „joc” și „jucător” – în limba germană, jocul este „Spiel”, iar jucătorul este „Spieler” – Acesta este doar un caz al modului în care regulile limbii germane servesc pentru a face limba mai intuitivă.
Mitul nr. 3: Este prea târziu pentru mine să învăț o limbă străină.
Medicii specialiști sugerează faptul că niciodată nu suntem prea bătrâni pentru a învăța ceva nou, dar că, cu cât înaintăm în vârstă, cu atât este mai greu pentru noi să facem acest lucru. Totuși, potrivit neurologilor, în timp ce unele aspecte ale învățării limbilor devin din ce în ce mai dificile odată cu vârsta, altele pot deveni mai ușoare. Adultul prezintă un vocabular mult mai dezvoltat în limba maternă comparativ cu cel al unui adolescent, spre exemplu. Așadar, modul în care asimilează noi cuvinte dintr-o limbă străină va fi simplificat semnificativ.
În plus, s-a dovedit faptul că învățarea unei noi limbi este benefică pentru creier. O serie de studii recente sugerează faptul că învățarea unei limbi străine poate încetini declinul cognitiv ce vine o dată cu vârsta și poate chiar amâna debutul demenței.
Mitul nr. 4: Limba germană este vorbită doar în Germania.
O altă scuză comună întâlnită printre non-germanofoni este că limba germană se vorbește doar în Germania. Nu este adevărat! De fapt, germana este o limbă vorbită de aproximativ 95 de milioane de oameni din întreaga lume și este cea mai răspândită limbă maternă din Uniunea Europeană. Atât în Germania, cât și în Austria, Liechtenstein și în 19 cantoane ale Elveției, germana este singura limbă oficială. De asemenea, și alte regiuni ale lumii au limba germană ca limbă co-oficială, printre care Belgia, Luxemburg și Tirolul de Sud, o regiune din nordul Italiei.
Chiar dacă la un moment dat ai fost
tentat să te încrezi în unul dintre miturile de mai sus, trebuie să știi
că nimic nu poate fi „prea dificil” de învățat, atât timp cât ai
susținerea necesară. Te invităm să descoperi cursul care ți se potrivește!